logo


2012

Johannes Larsen Museet, Kerteminde, Denmark – link

I’M LIKE A BIRD – Kunst i fugleperspektiv

10 marts – 3 juni 2012
Udstillingen ”I’m Like a Bird” sætter fokus på de roller og betydninger, som fuglen i kunsten har. Grebet er at sammenstille værker fra forskellige tider og af forskellige kunstnere. Udstillingen indeholder værker helt tilbage fra 1500-tallet og op til i dag, med hovedfokus på samtidskunsten. Udstillingen er skab i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg ud fra ønsket om at sætte de to museers samlinger af fuglekunst i spil. På udstillingen I’m Like a Bird bliver samlingerne udsat for et møde med international kunst og samtidskunst.

Skovgaard Museet, Viborg, Denmark – link

 

 

 

Text in Swedish:
Den lilla skulpturinstallationen I want to be an Indian består av flera olika element; podiet och glaskupan som skapar den museala inramningen och känslan av kuriosa kabinett,  de bruntonade fotografierna  med porträtt på undulater och så en liten, liten  fjäderskrud av undulatfjäder, gjord föra att exakt passa en undulats huvud. Fjädrarna samlades under flera år från konstnärens barns egen undulat, den numera framlidne Kevin.During a long period of time, approx. five years, I collected my kids budgies feathers for this work.
Verket handlar om frihet och längtan, och rätten att vara den man är ämnad att vara. Som våra husdjur kan ibland också ge upphov till ett visst mått av samvetskval  – har vi rätten att hålla andra varelser hos oss, trots omsorg och kärlek? Motsättningen i uttrycket ”the wild and the domestic” ger sig till känna extra tydligt i förhållandet till de keldjur och sällskapsdjur som människan domesticerat för sitt eget nöjes skull.
I de bruntonade fotografierna finns också  en referens till de tidstypiska indianporträtt frånframför allt den amerikanska kontinenten, på 1800-talet och i början av 1900-talet. De togs av ditresande fotografer i syfte att dokumentera och kartlägga den ursprungsbefolkning som bott där sedan urminnes tider. De porträtten har ofta en stark utstrålning; frihet och stolthet men också blandat med en gnutta sorg.

Leave a Reply

*

captcha *